Over het algemeen is het zo dat wanneer er galstenen aanwezig zijn die klachten veroorzaken of wanneer de galblaas is ontstoken, het verwijderen van de galblaas noodzakelijk is. De meeste patiënten zijn na de operatie van hun klachten af. Soms echter blijven er geringe klachten over die over het algemeen gemakkelijk kunnen worden bestreden met een speciaal dieet.

Plaats van de galblaas in de buik
De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever ligt, rechts boven in de buik (zie de foto). De galblaas is door een gangetje verbonden met de lever en met het bovenste gedeelte van de dunne darm (de twaalfvingerige darm). De lever vormt dag en nacht gal (een vloeistof die zeer belangrijk is voor het verteren van vetten) en voert de gal af naar de galblaas waar het wordt ingedikt en opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt, en met name vet voedsel, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie overgenomen door de lever en de galgangen.
De galblaas kan galstenen bevatten of geïnfecteerd raken waardoor de galblaas niet goed functioneert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen de 35 en 55 jaar oud lopen meer risico. Overigens komen galblaasklachten meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen bij problemen met de galblaas

Soms hebben mensen die een galblaasaandoening hebben daar weinig of geen last van. Een behandeling is dan niet nodig. Anderen zullen pijn en klachten ondervinden van één of meer van de volgende symptomen:

  • Aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik, speciaal na het eten van vet of groenten, zoals koolsoorten.
  • Opboeren of een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen.
  • Aanvallen van scherpe pijn rechts boven in de buik, gepaard gaande met bewegingsdrang. Deze pijn ontstaat wanneer een galsteen vast komt te zitten in de galgang tussen de galblaas en de grote galbuis of in de galbuis zelf. Dit zijn koliekpijnen die ook kunnen uitstralen naar de rug. Deze pijnaanvallen houden op wanneer het steentje doorschiet naar de grote galbuis of naar de darm, of wanneer de galblaas te uitgeput is om verder te persen.
  • Een galsteen kan zo vastgeklemd zitten in de afvoerbuis dat er geen gal meer in of uit de galblaas kan. De galblaas kan dan niet meer werken en raakt vaak ontstoken. Dit geeft aanhoudende buikpijn en hoge koorts.
  • Geelzucht (gelige verkleuring van de huid) komt voor als een galsteen vast komt te zitten in de grote galbuis die naar de darm leidt. De gal kan nu niet meer in de darm lopen en komt in het bloed terecht. Behalve een gelige huidskleur veroorzaakt dit een ontkleuring van ontlasting (omdat er geen gal meer in komt) terwijl de urine donkerbruin wordt. Dit is een situatie die vaak een acute ingreep (endoscopie) of soms een operatie noodzakelijk maakt.

Wel klachten, maar geen verwijdering?

In principe wordt een galblaas bij klachten altijd verwijderd. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een galblaasinfiltraat, wordt wel eens een steen verwijderd en een drain achtergelaten. Dit is niet te prefereren en zeer uitzonderlijk. Bij de duizenden galblaasoperaties die artsen van het Heelkunde Instituut hebben verricht, is dit slechts éénmaal uitgevoerd omdat er geen andere mogelijkheid was. Bij een galblaasinfiltraat moet enige maanden worden gewacht en dan kan de galblaas alsnog worden verwijderd.

Kwaliteit zit in aandacht

Ervaar de zorgzame professionaliteit van het Heelkunde Instituut Nederland. We zijn er voor uw herstel.