Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste stappen in het proces dat u doorloopt van het eerste contact, de opname, operatie tot en met het herstel. Klik voor een uitgebreide beschrijving in het hoofdmenu op Alle breukoperaties of op Galblaasoperatie.

 

Stap 1

 

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts kunt u in aanmerking komen voor een behandeling. U vult op deze site via de knoppen Breukoperatie inplannen of Galblaasoperatie inplannen uw medische gegevens in en geeft uw voorkeur voor operatiedatum en -locatie aan. U krijgt binnen 3 werkdagen reactie.

 

Niet vergeten

Verwijzing huisarts/bedrijfsarts

Stap 2

Stap 3

 

Telefonisch consult

Om de noodzaak van een ingreep vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De arts kan in geval van twijfel nadere onderzoeken uitvoeren. De chirurg bespreekt met u welke operatiemethode het beste bij uw situatie past. Hij zal ook alternatieven en mogelijke complicaties met u bespreken.

 

Voorbereiding operatie

U meldt zich bij de receptie. Het kan zijn dat u even moet wachten tot u aan de beurt bent. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen om de wachttijd te vullen.

Stap 4

Stap 5

 

Niet vergeten

 

  • Niet eten drinken en roken tot 6 uur voor de operatie.
  • Water drinken mag tot 2 uur voor de operatie.
  • Neem iets mee om de tijd te overbruggen.

 

 

Operatie

Er zijn twee behandelmethoden: 1) Een kijkoperatie (laparoscopie): de chirurg maakt een klein sneetje bij uw navel. Via dit sneetje brengt de chirurg een kleine videocamera uw buikholte in. Vervolgens maakt hij enkele kleine sneetjes om de breuk te herstellen of de galblaas te verwijderen. 2) Een open operatie (alleen bij een breuk): de chirurg maakt een snee in uw lies of uw buikwand. De chirurg kan de breuk door de snee zien en herstellen. Het HIN voert geen open operaties uit bij galblaasverwijdering. Welke operatie de chirurg uitvoert, is vooraf met u besproken.

Stap 6

Stap 7

 

Na de operatie

Na de operatie zal het operatiegebied pijnlijk zijn. Als u ondanks de pijnstilling toch pijn heeft, kunt u dit bij de verpleging aangeven. Als u zich goed voelt na de breukbehandeling, mag u op de dag van de operatie weer naar huis. Galblaaspatiënten blijven een nachtje slapen in de kliniek.

 

Als u weer thuis bent

Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van het operatiegebied. Het gebied kan dof of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u last hebben van uw schouder. Bespreek met uw arts wanneer u uw dagelijkse activiteiten weer op kunt pakken.

Stap 8

Stap 9

Niet vergeten
  • Douchen mag, in bad gaan niet.
  • Vermijd zware lichamelijke inspanning.
  • Gebruik instapschoenen of een schoenlepel.

 

Controleafspraak

In de weken na de operatie heeft u een belafspraak met uw chirurg. Daags na de operatie zal de verpleegkundige contact opnemen.

 

Stap 10