Een buikwandbreuk, ook wel hernia genoemd, is een zwakke plek of opening in de spieren van de buikwand waardoor weefsel of organen naar buiten kunnen uitstulpen. Zie meer informatie hierover op buikwandbreuk pagina of de betreffende behandelpagina.
Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is meestal herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De breukpoort is de opening of verzwakking in de buikwand. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, veel hoesten, vaak zwaar tillen. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies - de breukzak genoemd - een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan de breuk groter worden.
Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dit kan gepaard gaan met meer klachten. Een enkele keer komt het voor dat een liesbreuk bekneld raakt. Dan zit de breukinhoud vastgeklemd in de breukpoot. Dat gaat gepaard met veel pijn. Een spoedoperatie kan dan nodig zijn.
Symptomen van een liesbreuk
Sommige mensen ervaren weinig tot geen klachten, terwijl anderen juist veel hinder ondervinden bij dagelijkse bezigheden. De liesbreuk symptomen kunnen in de loop van de tijd verergeren, vooral als de breuk groter wordt of bekneld raakt. In rust zijn de klachten vaak minimaal, maar tijdens inspanning of drukverhogende momenten kan de zwelling oncomfortabel aanvoelen en tijdelijk groter worden.
Veel mensen vragen zich af: hoe krijg je een liesbreuk en hoe voelt een liesbreuk eigenlijk? Vaak voelt het als een zeurende, drukkende of branderige pijn in de lies, die toeneemt bij bijvoorbeeld hoesten, niezen of inspanning. Herken je deze liesbreuk symptomen? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen voor verder onderzoek en advies.
Veelvoorkomende klachten bij een liesbreuk:
- Zichtbare of voelbare zwelling in de liesstreek
- Pijn of een zeurend gevoel bij inspanning, hoesten of tillen
- Drukkend of zwaar gevoel in de lies/onderbuik
- Branderig of stekend gevoel in de lies
- Uitstralende pijn naar de balzak bij mannen
- Klachten die verminderen in rust of bij liggen
Liesbreuk bij mannen en vrouwen
Een liesbreuk kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, maar de aandoening komt aanzienlijk vaker voor bij mannen. De reden hiervoor is de anatomie van de lies. Bij mannen loopt de zaadleider door het lieskanaal, wat een zwakkere plek in de buikwand creëert. Dit maakt hen vatbaarder voor het ontstaan van een breuk. Bij vrouwen is deze zwakke plek er in veel mindere mate, waardoor een liesbreuk bij vrouwen minder vaak voorkomt dan bij mannen.
Toch kunnen vrouwen wel degelijk een liesbreuk krijgen, al wordt de diagnose bij hen soms minder snel gesteld omdat de symptomen subtieler kunnen zijn. Het is daarom belangrijk dat zowel mannen als vrouwen bewust zijn van de signalen die kunnen wijzen op een liesbreuk.
Liesbreuk symptomen vrouw
Een liesbreuk bij vrouwen wordt minder vaak herkend, omdat de klachten minder uitgesproken kunnen zijn dan bij mannen. Vrouwen hebben niet altijd een duidelijke zwelling in de liesstreek. De zwelling zit soms lager (dijbeenbreuk). De symptomen kunnen zich uiten als een zeurende of stekende pijn in de lies, vooral bij bijvoorbeeld hoesten, inspanning of langdurig staan. Omdat de symptomen minder duidelijk kunnen zijn, wordt een liesbreuk bij vrouwen soms verward met andere aandoeningen, zoals een bekkenprobleem of een spierblessure.
Liesbreuk symptomen man
Een liesbreuk bij mannen is doorgaans gemakkelijker te herkennen. De symptomen beginnen vaak met een voelbare en soms zichtbare zwelling in de lies, die toeneemt bij lichamelijke inspanning zoals hoesten, niezen of tillen. De mannelijke symptomen van een liesbreuk beginnen vaak met een voelbare en soms zichtbare zwelling in de lies. Deze neemt toe bij lichamelijke inspanning zoals hoesten, niezen of tillen.
De liesbreuk operatie
Afhankelijk van de omstandigheden zal de behandeling van uw liesbreuk in principe in dagbehandeling plaatsvinden. Globaal zijn er twee behandel opties: de kijkoperatie en de open operatie.
Kijkoperatie
Bij deze methode wordt de breuk vanuit de binnenzijde van de buikwand behandeld. Via een aantal kleine openingen in de buikwand worden specifieke instrumenten en een camera naar binnen gebracht. De arts kan via de camera zijn handelingen zien op een scherm. Er wordt koolzuurgas in de buik geblazen voor noodzakelijk overzicht. De liesbreuk wordt opgeheven en de opening of zwakke plek in de buikwand wordt verstevigd met behulp van een specifiek hiervoor ontworpen matje. Deze methode is niet voor iedere patiënt geschikt. Bijvoorbeeld bij patiënten met bepaalde behandelingen in het verleden.
Open (klassieke) correctie
Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede in de liesregio nabij de liesbreuk. De breuk wordt hierbij opgeheven. Daarna wordt in de meeste gevallen de buikwand verstevigd met behulp van een specifiek hiervoor ontworpen matje. Zo nodig wordt ook de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld/verkleind.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze operaties de normale kans aanwezig op algemene complicaties, zoals een (na)bloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Bij de liesbreukoperatie is er verder de kleine kans op letsel van omliggende structuren, een terugkerende liesbreuk (recidief) of langdurige pijnklachten in de liesregio.
Adviezen
Klachten die na de operatie kunnen voorkomen zijn pijn in het operatiegebied, zwelling of bloeduitstorting, uitstralende pijn richting de teelbal of pijn tussen de schouderbladen na een kijkoperatie.
Neem contact met ons op als u een van de volgende symptomen ervaart na de operatie:
- Koorts of koude rillingen.
- Toenemende roodheid of zwelling van de wond met/zonder uitvloed van pus.
- Toenemende/hevige pijn (niet reagerend op pijnstilling).
- Moeite met ademhalen of pijn op de borst.
Herstel na de liesbreuk operatie
Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Tegen de pijn kunt u de eerste dagen na de operatie pijnstillers gebruiken. Volg hierbij het advies van uw arts op.
Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren zult u na ontslag enige tijd hinder ondervinden van het operatiegebied. Ook het hervatten van uw dagelijkse activiteiten en de mogelijkheid weer wat te tillen zullen daarvan afhankelijk zijn. Na een behandeling met behulp van een kijkoperatie is de vuistregel dat u na één of twee weken rustiger aan doen, weer kunt werken en activiteiten opbouwen. Zwaar lichamelijk werk wordt geadviseerd pas na zes weken weer te hervatten. Na een open ingreep is over het algemeen het advies om de eerste vier tot zes weken niet zwaar te tillen of te sporten.
Nacontrole
Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de telefonische controle twee tot vier weken na de operatie. De medisch specialist neemt dan contact met u op. De dag na de operatie krijgt u van ons een vragenlijst ter controle hoe het met u gaat. Indien gewenst nemen wij aanvullend contact met u op.
Bij problemen of vragen na uw behandeling kunt u 24 uur per dag contact opnemen met ons centrale telefoonnummer.
Vergoeding Liesbreukoperatie
Een liesbreukoperatie binnen het HIN wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Het HIN heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Voor meer informatie bekijk onze informatie op de Zorgverzekering pagina.
Heeft u klachten van een liesbreuk en wilt u op een professionele en zorgzame manier behandeld worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Behandelproces:
Voor de behandeling
Tijdens de behandeling
Na de behandeling
Veelgestelde vragen
FAQ Buikwandbreuk
Hoe wordt een buikwandbreuk vastgesteld?
Een arts kan een buikwandbreuk vaak diagnosticeren door middel van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen kunnen aanvullende beeldvormende onderzoeken zoals echografie, CT-scan of MRI nodig zijn.
Kan een buikwandbreuk vanzelf verdwijnen?
Nee, een buikwandbreuk geneest niet vanzelf. In sommige gevallen kan bij geen/weinig klachten wel gekozen worden voor een afwachtend beleid. Vaak is een chirurgische behandeling echter nodig om klachten te verhelpen of toename van klachten te voorkomen.
Moet ik nuchter komen voor de behandeling?
Ja, u moet nuchter komen. Verdere informatie hierover krijgt u tijdens de intake en in de toegezonden informatie voorafgaand aan de operatie.
Zijn er risico's verbonden aan een buikwandbreukoperatie?
Zoals bij elke operatie zijn er risico's waaronder infectie, bloeding, en reacties op anesthesie. Specifieke risico's voor een buikwandbreuk operatie kunnen ook herhaling van de breuk en schade aan omliggende structuren omvatten. Het is belangrijk de risico's met uw behandelend arts te bespreken. Meer informatie is ook te vinden op de betreffende behandelpagina, zoals de liesbreuk pagina.
Is mijn behandeling verzekerd?
Ja. Er is met alle verzekeraars een contract.
Hoe lang duurt een buikwandbreuk operatie?
Een buikwandbreuk operatie duurt gemiddeld 30 tot 90 minuten, afhankelijk van de grootte en locatie van de breuk. In veel gevallen kun je dezelfde dag nog naar huis, tenzij er complicaties zijn of een opname nodig is.
Wat kost een liesbreukoperatie?
De kosten van een liesbreukoperatie variëren, maar worden in Nederland doorgaans vergoed vanuit de basisverzekering, mits er een medische indicatie is. Het HIN heeft voor deze ingrepen contracten met alle zorgverzekeraars. Houd wel rekening met het eigen risico. Informeer bij je zorgverzekeraar voor de exacte dekking.
Algemene FAQ over het HIN
Kom ik in aanmerking voor een behandeling bij het HIN?
Het HIN behandelt patiënten met een buikwandbreuk of klachten van galstenen. Aan een behandeling bij het HIN zijn een aantal algemene voorwaarden verbonden die uw veiligheid waarborgen. Een aantal van deze voorwaarden:
- U bent minimaal 18 jaar en maximaal 75 jaar oud
- U bent niet zwanger
- U heeft geen ernstige hart- of longaandoening
Meer informatie over de voorwaarden kunt u lezen op de pagina van de galblaasbehandeling of buikwandbreukbehandeling
Waarom behandelen in een zelfstandige kliniek en niet in een ziekenhuis?
De behandelingen van het HIN hebben niet de complexe omgeving van een ziekenhuis nodig. De chirurgen doen meerdere dezelfde type operaties achter elkaar. Daardoor zijn onze chirurgen zeer ervaren op dit gebied. Hierdoor kan het HIN zorg van hoogwaardige kwaliteit goedkoper en efficiënter leveren.
Ja, voor een behandeling binnen het HIN heeft u een verwijzing van uw behandelend arts (huisarts of medisch specialist) nodig.
Is mijn behandeling verzekerd?
Ja, het Heelkunde Instituut Nederland heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst.
De behandeling valt onder zorg in het basispakket. De zorgverzekeraar betaalt derhalve de behandeling.
Houd wel rekening met het jaarlijkse verplichte eigen risico. Dat betekent dat u de eerste €385,- aan zorgkosten zelf moet betalen.
Is het HIN een commerciële instelling?
Het HIN is een Instelling voor Medisch Specialistische Zorg (IMSZ). Een IMSZ zoals het Heelkunde Instituut mag geen winstoogmerk hebben. Tevens moeten instellingen voldoen aan de zogenaamde transparantie-eisen om door de overheid toegelaten te worden als erkende instelling. De transparantie-eisen gaan over de bestuursstructuur en de bedrijfsvoering van instellingen en over de toegang tot de Ondernemingskamer (het enquêterecht van cliëntenraden).
Kwaliteit zit in aandacht
Ervaar de zorgzame professionaliteit van het Heelkunde Instituut Nederland.
U kunt zich direct online voor een behandeling aanmelden.